top of page
  • Fouzer

FOUZER: Ένα γαστρονομικό ταξίδι από το Fougères της Γαλλίας, στην Αγία Παρασκευή της Αθήνας

Έγινε ενημέρωση: 15 Φεβ

Διάρκεια Ανάγνωσης: 3 λεπτά


Στην καρδιά της Αγίας Παρασκευής, δήμου στην περιφέρεια του Βορείου Τομέα της Αθήνας, γεννήθηκε ένας γαστρονομικός παράδεισος, το Fouzér, η ιστορία του οποίου ξεκινάει με ένα όνειρο και την αποφασιστικότητα ενός ζευγαριού να φέρει μια γεύση από τις γενέτειρές τους και τον κόσμο, στον τόπο διαμονής τους.


Το όραμα του Κωνσταντίνου και Λουκριτίας Κρικώνη


Ο Κωνσταντίνος και η Λουκριτία Κρικώνη οραματίστηκαν το Fouzér ως το γέννημα της πολυετούς εμπειρίας και τεχνογνωσίας τους στον κλάδο της εστίασης. Το 2020, αποφάσισαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, ανοίγοντας το εστιατόριο στην Αγία Παρασκευή, την περιοχή όπου ζουν και μεγαλώνουν τα δύο αξιολάτρευτα μικρά αγόρια τους.


Konstantinos and Loukritia Krikoni in their restaurant, photo taken by varius.gr
Κωνσταντίνος και Λουκριτία


Η χρονική συγκυρία, ωστόσο, δεν ήταν διόλου ιδανική. Το έτος 2020 έφερε απρόβλεπτες προκλήσεις, ιδίως με την παγκόσμια πανδημία. Παρά τα εμπόδια, ο Κωνσταντίνος και η Λουκριτία υπέμειναν. Οι πρώτοι μήνες ήταν γεμάτοι αβεβαιότητα, καθώς οι περιορισμοί του COVID-19 εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του Fouzér. Αλλά εκεί που άλλοι θα μπορούσαν να πτοηθούν, αυτό το αποφασισμένο ζευγάρι άντεξε την καταιγίδα και αναδύθηκε ισχυρότερο.


Ήταν Σεπτέμβριος του 2020, όταν άρχισε να αίρεται το πρώτο κύμα των περιορισμών του COVID-19 και το Fouzér μπόρεσε να ανοίξει τα φτερά του και να αρχίσει να λειτουργεί με πλήρη ρυθμό. Η ανθεκτικότητα του ζευγαριού απέδωσε καρπούς και το εστιατόριο έγινε φάρος ελπίδας για την κοινότητα, προσφέροντας ένα μέρος απόλαυσης λαχταριστών πιάτων και δημιουργίας αξέχαστων αναμνήσεων.


Η ιστορία του ονόματος


Το όνομα Fouzér φέρει ιδιαίτερης σημασίας, με διττή προέλευση. Επιστρέφοντας το ζεύγος Κρικώνη από το ταξίδι τους στο Fougères, μια φημισμένη κοινότητα της Γαλλίας, γνωστή για τα εξαιρετικά εστιατόριά της, ο Κωνσταντίνος επισκέφτηκε το Άγιον Όρος. Εκεί ένας μοναχός του δώρισε ένα Αγιορείτικο θυμίαμα φτέρης, γνωστό αλλιώς ως "φουζέρ". Εμπνευσμένοι από αυτό το ιερό δώρο και τις εμπειρίες τους στο Fougères, αποφάσισαν να ονομάσουν το εστιατόριό τους Fouzér, όνομα που θα συμβόλιζε τη σύνδεση μεταξύ αυτών τα ταξιδιών-σταθμών και του νέου ξεκινήματός τους.


Το εστιατόριο, το μενού και οι πρώτες ύλες του


Η ατμόσφαιρα του Fouzér είναι ένα συναρπαστικό μείγμα μεσογειακής ζεστασιάς και της γαλλικής εσάνς του Fougères. Το μενού αντικατοπτρίζει αυτή τη συγχώνευση, με δημιουργικά, υψηλής ποιότητας πιάτα που ενσωματώνουν υλικά που προέρχονται από τα ελβετικά τοπία του νομού Ευρυτανίας και τον γαστρονομικό παράδεισο της Λήμνου. Κάθε πιάτο είναι μια γιορτή ευφάνταστων συνδυασμών, φτιαγμένων με πρωτότυπη έμπνευση, συμπυκνωμένη γνώση και μια γενναιόδωρη δόση αγάπης, που φέρουν την υπογραφή του εξαίρετου executive chef Κωνσταντίνου Γεωργατζά.


Executive chef Kostas Georgatzas, photo taken by varius.gr
Κωνσταντίνος Γεωργατζάς

Αλλά το Fouzér δεν είναι μονάχα ένα γαστρονομικό λιμάνι- είναι μια συνειδητή προσπάθεια στήριξης των τοπικών κοινοτήτων. Ο Κωνσταντίνος και η Λουκριτία διατηρούν με υπερηφάνεια τη δέσμευσή τους προς τις ελληνικές μικρές επιχειρήσεις, προμηθεύοντας το εστιατόριό τους αποκλειστικά με κρασιά και πρώτες ύλες από την εγχώρια αγορά. Τα κρέατα, η φέτα, το λουκάνικο και το προσούτο προέρχονται από το νομό Ευρυτανίας, από όπου έχει τις ρίζες του ο Κωνσταντίνος. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο παρέχουν μια πλατφόρμα για τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και εμπλουτίζουν τα πιάτα τους με τις πλούσιες γεύσεις της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ευρυτανίας.T-Bone Μοσχαρίσια Γάλακτος Μπριζόλα βάρους ±600gr από το νομό Ευρυτανίας και το Καρπενήσι, μαζί με το κρασί “Γη και Ουρανός” των Αμπελώνων Θυμιόπουλος
T-Bone Μοσχαρίσια Γάλακτος Μπριζόλα Ευρυτανίας βάρους ±600gr

Αλλαντικά Ευρυτανίας από το “Ορεινό Αλλαντοποιείο Στρεμμένος” και χωριάτικο λουκάνικο από το Καρπενήσι
Αλλαντικά Ευρυτανίας και χωριάτικο λουκάνικο από το Καρπενήσι

Επιπλέον, το Fouzér αποτίνει φόρο τιμής στην όμορφη Λήμνο, από όπου κατάγεται η Λουκριτία, φέροντας τυριά, κρασιά και ζυμαρικά από αυτόν τον γαστρονομικό παράδεισο. Με την ενσωμάτωση αυτών των αυθεντικών πρώτων υλών, το εστιατόριο όχι μόνο σερβίρει εξαιρετικά πιάτα, αλλά γίνεται επίσης ένας αγωγός για τη διατήρηση και τον εορτασμό του πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας.


τυρί καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ Χρυσάφης και Λήμνος Σαββόγλου - Τσιβόλα ερυθρό ξηρό κρασί ΠΟΠ
Καλαθάκι Λήμνου και "Λήμνος" κρασί


Η σημασία του Fouzér


Το Fouzér είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εστιατόριο- είναι ένα θρίαμβος της αυθεντικότητας, μια συγχώνευση πολιτισμών και μια δέσμευση στην κοινότητα.

Το ζεύγος Κρικώνη και ο executive chef Κωνσταντίνος Γεωργατζάς σας προσκαλούν να γίνετε μέρος της ιστορίας του Fouzér, όπου κάθε πιάτο αφηγείται μια ιστορία, κάθε στιγμή είναι μια γιορτή και κάθε μπουκιά είναι ένα ταξίδι στις πλούσιες γεύσεις της Ελλάδας.


Dishes created by corporate executive chef Kostas Georgatzas

Credit: varius.gr

226 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page